Piha istutukset aloitettu

15.49

Sormet syyhyy, että pääsee istuttelemaan kaikkia kivoja kukkia pihalle. 
Nyt on ensimmäiset pensaat istutettu,jotka sain ystäväni pihalta. 

Sireenit ovat aivan ihania mielestäni ja olen ehdottomasti niitä halunnut pihalleni. Ystäväni harvensi heidän pensasta ja sieltä löytyi myös paljon pieniä taimen alkuja, joita sitten kaivettiin ylös. 
Olen myös miettinyt haluavani Norjanangervoa pihalleni ja ystävälläni oli (luultavasti) keijuangervoa. Pikaisella googlettelulla siltä se näyttää, joten myös se löysi paikan uudelta pihalta, koska näytti nätiltä ja sopii muuhun suunnitelmaan. 
Niin siis siihen suunnitelmaan, joka piti teettää pihasuunnittelijalla, mutta ei olla vielä saatu aikaiseksi.
No nyt olen kuitenkin kirjoitellut kaikkien kukkien ja pensaiden nimiä ylös aina kun näen jonkun kivannäköisen kukan tai pensaan.Pihasyreeni – Syringa vulgaris (syren)

Suurimmassa osassa maatamme menestyvä pihasyreeni kukkii juhannuksen tienoilla. Kukintojen sävy vaihtelee paljon, mutta se on tyypillisesti vaalean sinivioletti. ’Alba’ on valkoteriöinen lajike, jonka lehdetkin ovat tavallista vaaleammat. Kukinnot tuoksuvat voimakkaasti. Pystyhaarainen pensas vesoo runsaasti.
Korkeus: 300–400 cm.
Lehdistö: Herttamaiset lehdet kellastuvat ja varisevat vasta myöhään syksyllä.
Kukinta: Juhannuksen aikoihin, eteläisimmässä Suomessa usein jo kesäkuun puolivälissä.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo. Kasvualusta tuore, runsasravinteinen, läpäisevä. Syreenit kukkivat ahkerimmin auringossa, mutta kevyt varjo estää maan kuivumisen.
Vyöhykkeet: I–V(VI).
Taimiväli: 100 cm.
Leikkaus: Syreeneitä leikataan varovasti, sillä kukkasilmut sijaitsevat vanhojen versojen kärjissä. Vanha pensas nuorennetaan mieluiten harventamalla vanhimpia ja heikoimpia oksia.Keijuangervo – Spiraea japonica
’Little Princess’ (dvärgpraktspirea)

Erittäin tiheä ja säännöllisen pallomainen keijuangervo menestyy puistoissa ja kotipihoissa Pohjois-Suomea myöten. Siitä kehittyy ainakin metrin korkuinen, kun sen annetaan kasvaa rauhassa. Keijuangervo leviää melko hitaasti, mutta se peittää kasvualustan täydellisesti.
Korkeus: 70 cm.
Lehdistö: Pienikokoinen, terve ja tiheä.
Kukinta: Vaaleanpunaiset kukinnot avautuvat lämpimänä kesänä jo heinäkuun alussa. Ne pysyvät pidempään heleinä, kun pensas istutetaan kevyeen varjoon.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo, kuiva–tuore, keskiravinteinen.
Vyöhykkeet: I–VI.
Taimiväli: 50 cm.
Leikkaus: Pensas kestää erinomaisesti leikkausta ja sen voi leikata alas jopa vuosittain varhain keväällä.

You Might Also Like

0 kommenttia