Revontulet

10.32

Eilen illalla näkyi taas revontulia täällä Varsinais-Suomessakin, Liedossa.
Olen vuosi sitten viime kevättalvella nähnyt ja kuvannut ensimmäisen kerran revontulia. Sen jälkeen olenkin seurannut tarkemmin, koska tälläpäin Suomea näkyy revontulia. Itse annan taitavampien ennustaa näkyvyyttä ja seurailen facebookissa revontulikyttääjät ryhmässä tilannetta. Sen jälkeen voi tarkkailla tunnin ennustetta esim. Aurora Servisestä http://www.aurora-service.eu/ 

Sitten katse taivaalle, onko kirkas taivas, sillä ei niitä pilvien takaa näy.
Nyt kevättalvella kun illat ja yöt on vielä pimeitä ja taivan kirkkaampi kuin syksyllä on suurin mahdollisuus bongata revontulia. 
Eilen olin reilun tunnin ulkona ja se palkittiin aika tarkalleen klo 22 aikoihin 10 minuuttia taivas oli vihreänä. Jos olisin istunut sisällä ja kurkkinut ikkunasta ulos silloin tällöin, mitä todennäköisemmin en olisi nähnyt koko revontulia. Ja valosaasteeton paikka on ihan ehdoton. Pois katuvalojen alta ja lähettyviltä, mielummin siten ettei edes näkökentässä ole katuvaloja.
Meillä on täällä kotona siihen nähden loistavaa, että lähimmät katuvalot ovat 5 km päässä. 


Kaikki alla olevat kuvat ovat "sooc" -kuvia eli Straight Out Of Camera eli suoraan kamerasta. En siis ole käsitellyt kuvia mitenkään, ei valotusta eikä värejä - ei mitään.

Ensimmäisessä kuvassa taivas vihertää ihan aavistuksen. Ensimmäisen kerran kun revontulia bongailin en edes tajunnut näiden olevan revontulia, luulin vain pilviharsoksi. Vasta kun olin seissyt ulkona pimeässä 10 minuuttia niin silmä alkaa tottua pimeään ja tajusin näiden melkein valkoisten liikkuvien harsojen olevan revontulia. 


Alla olevassa kuvassa alkaa vihertää enemmän, 15 minuuttia tästä niin kaikki oli jo ohi. 


Tästä alkoi 10 minuutin upea taivaan näytelmä. Olin niin haltijoissani.


revontulet, Lieto, valokuvaus, Turku, luonto,

revontulet, Lieto, valokuvaus, Turku, luonto,

revontulet, Lieto, valokuvaus, Turku, luonto,

revontulet, Lieto, valokuvaus, Turku, luonto,

Oma kalustoni, jolla kuvailen on Canon 6D ja Sigman 50 mm 1.4 f objektiivi. Laajempi linssi olisi kyllä mielekkäämpi.

Nämä kuvat noin 1-2 sekunnin valotuksella, iso arvo on ollut n. 200-800 välillä ja f-luku 1.4-2.8  

Asetukset riippuvat tietysti omista laitteista ja kokeilemassa oppii. 
Ja tärkeää on laittaa tarkennus manuaalille ja äärettömään sekä ilman jalustaa hommasta ei tule mitään sekä terävemmät kuvat tulee kun käyttää kaukolaukaisijaa. 

Onko siellä joku bongaillut revontulia eilen tai aiemmin?

FB / IG

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Me asutaan Maskussa ja täälläkin niitä aika-ajoin näkyy, ne on kyllä hienoja katseltavia. Itse en ole onnistunut ikuistamaan yhtäkään, mutta nämä on kyllä kauniita kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen useampana iltana / yöllä ollut parvekkeella päivystämässä. Aina kun taivas on kirkas ja tietoa tullut, että revontulien näkyminen on mahdollista. Välillä on näkynyt heikommin ja pari kertaa on ollut aivan upeat.

   Poista
 2. Voi kun kauniit kuvat! Tähyilin taivaalle eilen mutta en nähnyt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kannattaa päivystää kauemmin niin paremmat mahdollisuudet nähdä revontulet. :)

   Poista