Kun eskarilaisista tehdään eriarvoisia

11.02


”Nyt eskarissa saman pöydän ääreen istuu saman ikäisiä ja tasoisia lapsia. Toisia kohdellaan pieninä lapsina, joita he juuri ovatkin. Vanhemman tulee viedä lapsi hoitajalle sisälle päiväkotiin, ei esim. tiputtaa päikyn portille koska se ei ole turvallista. Ja ne toiset lapset, no he ovat koululaisia. Sinne vaan tienposkeen odottamaan bussia joka tulee kun tulee.” (toisen tulevan eskarilaisen äiti)

eskari, esikoululainen, lieto, lapset, eriarvoisuus, bussi, reittiliikenne, pieni lapsi, lapsen elämä, hylätty,


Saimme muutama viikko sitten tulevalle esikoululaisellemme päätöksen esiopetuspaikasta. Hän ei päässyt lähikouluun eskariin, koska eskaria ei siellä järjestetä tulevana vuonna, koska päättäjät tahtovat sulkea meidän kyläkoulun. 
Samalla saimme myös päätöksen oppilaskuljetuksesta. 


Päätöksessä oli kerrottu kuljetuksen tapahtuvan TLO:n vuoroautoilla. Siinä kerrottiin kotipysäkki (meidän pihatien päässä, autotien toisella puolella, tienpenkereellä) sekä koulupysäkki. 
Ihmettelin koulupysäkkiä, se on ala-asteen edessä autotien vieressä ja siitäkö pitäisi pienen eskarilaisen kävellä itse eskariin. Eskariin, joka on siinä koulun takana. 


Aloin selvittämään asiaa ja soitin ensin Liedon kunnalle kyseiselle henkilölle, jonka yhteystiedot olivat oppilaskuljetuksen päätöksessä. Hän ei tiennyt asiasta oikein mitään, totesi vain että ehkä he alussa pystyvät jonkun laittamaan eskarilaisia vastaan pysäkille. 


Soitin myös päiväkodin johtajalle. Hän oli erittäin ymmärtäväinen, mutta totesi, että heillä ei aamulla ole vielä kaikki työntekijät töissä, joten resursseja ei ole. Iltapäivällä kun kaikki työntekijät ovat jo paikalla, he varmaankin pystyisivät saattamaan eskarilaiset bussin kyytiin. 


Aloimme miehen kanssa selvittelemään asiaa niin lopulta Liedon kunnan kuljetussäännöistä löysimme ratkaisun. Huvittavaa tässä on, että kuljetussäännöissä oli saman henkilön yhteystiedot, joka ei tiennyt päivällä asiasta yhtään mitään. 

Esikoululaisen huoltajat vastaavat siitä, että esikoululainen aina saatetaan ns. nouto/paluupysäkille ja että häntä ollaan vastassa kun lapsi saapuu esikoulusta. Esiopetuspaikassa otetaan lapset vastaan ja saatetaan kuljetukseen. (Lähde: Liedon koulutoimen ja esiopetuksen Yleinen osa KULJETUSSÄÄNTÖ)

Tiedotin asiasta henkilöitä, joille aiemmin soitin ja pian kunnalta tulikin vastaus, että näin tehdään eli eskarilaiset noudetaan pysäkiltä ja saatetaan pysäkille, joka aamu ja iltapäivä koko esiopetusvuoden ajan. 


eskari, esikoululainen, lieto, lapset, eriarvoisuus, bussi, reittiliikenne, pieni lapsi, lapsen elämä, hylätty,

Aloimme mieheni kanssa tarkastelemaan kuljetussääntöä tarkemmin, koska mielestämme eskarilainen on liian pieni laitettavaksi kulkemaan reittiliikenteen linja-autolla yksin yläaste ikäisten kanssa. 


Olimme kuulleet toisilta vanhemmilta, että linja-auto on viime lukukaudella jäänyt pari kertaa kokonaan tulematta, ajanut välillä väärää reittiä sekä ollut myös myöhässä jopa 30 min. 


Myös vuorobussin kuski vaihtuu joka kerta, eikä kaikissa autoissa ole välttämättä turvavöitä.

Lisäksi saatiin myös kunnalta tiedote oppilaskuljetuksista, jossa lukee seuraavaa:

”Liikenneturvallisuus

Vanhemmilla on aina ensisijainen velvollisuus opettaa lastaan liikkumaan turvallisesti liikenteessä. Suositeltavaa on, että lapsi saatetaan bussille ja ollaan iltapäivällä vastassa pysäkillä. Koulukuljetustilanteita on hyvä harjoitella etukäteen. On syytä hyvissä ajoin tutustua yhdessä lapsen kanssa esikoulumatkaan, turvallisiin tienylityksiin sekä mitä tehdä, jos esim. jää väärällä pysäkillä pois. Koulukuljetuksessa tulee käyttäytyä asiallisesti ja rauhallisesti sekä odottaa omaa vuoroaan autoon noustaessa. Turvavöiden käyttö on pakollista. ”

Miten pystymme harjoittelemaan koulukuljetustilannetta etukäteen, kun kyseinen kuljetus kulkee vain kouluaikana?
Niin, mitä jos lapsi jää väärällä pysäkillä pois, kenen vastuulla se on?
Ja mitä silloin kuuluu tehdä, jos jää väärällä pysäkillä pois? En minäkään tiedä mitä minun kuuluisi neuvoa lapselleni? Voisiko kunta neuvoa minulle, mitä silloin kuuluu tehdä?



Liedon kunnan kuljetussäännöstä löytyi myös vastauksia näihin kysymyksiin.


Kuljetuksen aikana on pidettävä turvavyöt kiinni. Autossa on oltava mukana tilaajan antama kuljetusluettelo oppilaista.

Vastuut

Koulukuljetusoppilaiden huoltajat vastaavat siitä, että lapsi pääsee turvallisesti kotoa linja-auto- /noutopysäkille ja vastaavasti linja-auto-/noutopysäkeiltä kotiin. Liikennöitsijän vastuu kattaa oppilaiden kuljetuksen noutopysäkiltä koulun pysäkille ja koulun pysäkiltä paluupysäkille.

Siellähän se selvästi sanotaan, kuski on vastuussa oppilasta kuljetuksen ajan ja autossa on oltava kuljetusluettelo oppilasta. No miten ihmeessä on mahdollista, että lapsi voisi jäädä väärällä pysäkillä pois? 


Pystyykö kunta toteuttamaan nämä omat päätöksensä? 
Onko käytännössä mahdollista, että jokainen kuski pystyy huolehtimaan, että eskarilaiset jäävät oikealla pysäkillä pois niin eskariin kuin kotiinpäinkin mennessä? 
Miten pystyy pistämään turvavyön kiinni, jos autossa ei sellaista ole? 


Pitäisikö kuljetusmuotoa muuttaa eskarilaisille, jos vuorobussilla ei päätöksessä laadittuja kohtia pystytä toteuttamaan?  Jään odottamaan kunnalta vastauksia. 
eskari, esikoululainen, lieto, lapset, eriarvoisuus, bussi, reittiliikenne, pieni lapsi, lapsen elämä, hylätty,


Surkuhupaisaa tässä on, että naapurin lapsi, joka tulee samaan eskariin ja tarvitsee eskarin lisäksi hoitopaikan. Jos hänen vanhempansa laittaisivat hänet samalla bussilla samaan päiväkotiin, on heitä vastassa ennen pitkään lastensuojelu.  Minä kuitenkin voin tehdä niin joka aamu. 


Onneksi en ole yksin tässä taistelussa vaan rinnalla on muitakin vahvoja tulevien eskarilaisten äitejä.



Äiti

You Might Also Like

8 kommenttia

  1. Vai vuorolinjalla.. huhhuh. Nuo ohjeet on selkeästi kirjoitettu koulukyytibusseja/takseja ajatellen. Eikö vuorolinja ole juuri ihan tavisbussi joka kulkee aikataulun mukaan? Kyllä sieltä alkaa äkkiä tippua vuoroja välistä jos joutuvat huolehtimaan pienistä lapsista kaiken muun lisäksi. Onkohan bussiyhtiö ollenkaan laskenut aikatauluihin pienet-asiakkaat lisää. Osaako kaikki kuskit edes kunnolla suomea?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tavisbussi kouluaikataulujen mukaan. Tuskin sieltä vuoroja pois tippuu, koska yläastelaiset käyttävät tätä bussia. Mutta tulevana vuonna on laitettu yläastelaisten lisäksi eskarilaiset samaan bussiin.
      Viimeiseen kysymykseen en tiedä vastausta.

      Poista
  2. En ymmärrä. Miksi lasta ei viedä naapurin lapsen lailla kokopäivähoitoon tuohon uuteen paikkaan, jos vanhemmat eivät pysty itse huolehtimaan eskarilaisen turvallisesta matkasta eskariin ja hoitopaikan tarve on muuttuneista olosuhteista johtuen ihan ilmeinen. Vaikka siihen olisikin syynä demokraattisesti valittujen valtuutettujen viisaat (?) päätökset koulujen lakkauttamisesta. Lasten kuljettamisen jakaminen naapurin kanssa vähentäisi kujetusten aiheuttamat ajat ja vaivatkin jo puoleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt en ihan ymmärtänyt kommenttia. Miksi maksaisin lapsen hoidosta eskarin lisäksi, jos hoidolle ei ole tarvetta?
      Olemme myös oikeutettuja maksuttomaan oppilaskuljetukseen, koska kunta ei järjestä esiopetusta meitä lähellä, niin kuin aikaisemmin on järjestänyt.

      Poista
  3. Kyllä on uskomatonta! Tsemppiä taisteluun!!

    VastaaPoista
  4. Teille sentään tarjotaan maksutonta kyytiä, meillä kun matka oli lyhyempi ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin kuljettaa itse ja varmaan valtaosa Lietolaisista vanhemmista näin tekee, eriarvoisuutta tosiaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielelläni olisin minäkin lapseni kuljettanut tuohon lähieskariin, mutta sitä vaihtoehtoa Liedon kunta en meille antanut.

      Poista